Tuesday, 28 November 2017

3 TEKNIK CIPTAAN SENDIRI UNTUK MUDAH BERSALIN

3 TEKNIK CIPTAAN SENDIRI UNTUK MUDAH BERSALIN

[1] TEKNIK MONEY MAGNET
[2] TEKNIK BUNGA ROS
[3] TEKNIK LUPA INGATAN

Baru-baru ini, Mast berhadapan dengan beberapa kes dan perbualan tentang benda yang sama dan buat masa rasa nak share sesuatu. Tapi, harus ingat, setiap orang rezeki masing-masing & kemudahan untuk bersalin adalah satu bentuk rezeki dari Allah. Yang penting, sentisa usaha, doa & tawakal untuk yang terbaik.
.
Antara kes yang Mast dengar baru-baru ini;

  • Sewaktu berurut, Mak  Bidan sibuk bercerita pasal pesakit dia banyak yang kena  czer dan dia cakap, budak sekarang manja & zaman dulu takde pun orang bersalin kena czer
  • Seorang teman yang jalan dah buka 6cm selama sehari tapi akhirnya terpaksa dibedah akibat keletihan
  • Seorang teman yang dah hadapi sakit contraction berhari-hari tapi masih jalan tak buka & terpaksa dibedah juga

Sebelum Mast nak share bagaimana nak gunakan 3 TEKNIK bagi MUDAH BERSALIN (In Sha Allah), Mast nak bagi warning dulu. Buat yang baru pertama kali bakal melahirkan anak, ketahuilah anda bahawa sakit bersalin tu memang sakit & bukan dibuat-buat nak memekik & mengerang kesakitan. Dan tidak dinafikan, akan rasa juga nak give-up & pasrah minta dibedah. Kalo dikenangkan balik,  memang seriau & taknak lalui proses tu lagi.
.
DANISH ANIQ - Anak pertama lahir sewaktu 36 minggu. Tak sempat nak buat research & pergi kelas bersalin, air ketuban tiba-tiba pecah pada pukul 1 malam, pergi ke hospital naik taxi dan Alhamdulillah lebih kurang pukul 5 dah selamat melahirkan putera sulung. Walaupun terlalu banyak dugaan sewaktu ini, Allah permudahkan juga. Waktu tu, kami tiada cash, mesin ATM depan rumah pula rosak, taxi takde sebab tengah salji tebal & paling awal pun boleh sampai dalam masa setengah jam, hanya kami berdua saja & tiada ibu-bapa atau saudara untuk membantu. Masa ni byk guna TEKNIK LUPA INGATAN & BUNGA ROS.

DARWISY ARIQ – Anak kedua juga lahir waktu 36 minggu. Lebih menggunakan TEKNIK LUPA INGATAN kerana waktu ini, ekonomi kami agak tidak memberangsangkan. Jadi, kena betul-betul cekal masa ni. Kebetulan pagi tu ada checkup dekat hospital Ampang &sewaktu scan, Doktor cakap air ketuban kurang & terpaksa induce. Bila check bukaan, dah 2cm tapi masa tu tak terasa sakit langsung & agak tercengang jugak & macam tak percaya je cakap Doktor. Doktor suruh duduk ward & tapi sempat juga minta kebenaran masuk ofis sebab tak buat handover lagi. Walaupun Doktor larang, pergi juga jalan-jalan cari makan sekitar Ampang & lepas Asar baru pergi register masuk ward. Kena bebel jugak la masa tu dengan nurse. Punyalah boring duduk hospital sebab tiada kawan, tiada TV & tiada pelawat. Lepas Isya’ dah start rasa sakit macam terasa nak buang air. Maka berjalanlah keliling katil sorang2 sambil baca ayat & doa Pn Emi bagi. Dalam pukul 11 malam, minta nurse check bukaan. Dah 5cm & nurse terus bagi ubat keluarkan najis & teman masuk toilet buang air sebab nurse takut baby keluar. Lepas tu terus masuk labor room & keluarlah seorang lagi hero dalam pukul 12 pagi.

DANIYAL AQIL – Anak ketiga lahir sewaktu 36 minggu dengan menggunakan TEKNIK LUPA INGATAN & BUNGA ROS. Pukul 8 malam masih di ofis & sampai rumah dalam pukul 9 malam. Memang tak terasa sakit & tiada tanda langsung. Lepas dinner dalam pukul 10, bawa anak-anak naik atas untuk tido. Sebelum tido, biasalah main cium-cium dengan anak-anak. Dan bila Darwisy Ariiq cium perut nak cakap good night kat baby, air ketuban pecah & terus berangkat ke hospital. Dalam masa monitor baby, masih tak terasa sakit. Doktor bimbang baby akan lemas, terus masuk drip & dalam masa yang singkat beberapa minit, terus baby keluar. Alhamdulillah, senang je.
.
MAISARAH AISYAH – Juga lahir masa 36 minngu tapi menggunakan teknik terbaru iaitu TEKNIK MONEY MAGNET sebab baru berkesempatan join kelas Azizan Osman. Kebetulan pagi tu memang dijadualkan ada ‘checkup’ di Klinik Kesihatan Batu 9 dan suami juga dah minta pelepasan untuk masuk ofis lewat sikit. Selesai Dhuha dan dalam masa bersiap ke Klinik, dah ada ‘show’ yang keluar. Jadi, kami ambil keputusan terus ke Columbia. Sampai hospital, terus pegi labour room untuk check baby dan bukaan. Doktor cakap baru 2cm dan contraction pun tak kuat lagi. Jadi doctor bagi option untuk balik atau duduk di wad. Memandangkan 3 hero yang tengah lasak terutama Darwisy Ariiq dan Daniyal Aqil, suami suruh duduk je rehat kat wad. Sempat juga window shopping di AEON sebelah hospital. Walaupun tengah sakit, masih boleh masuk dari satu kedai ke kedai yang lain, berjalan dari North to South shopping complex. Sedang asyik berjalan, hospital call & cakap Doktor nak jumpa. Dalam pukul 2.30pm, sementara tunggu nak dapat bilik kosong, nurse suruh lepak dulu di labour room &check bukaan dah 4cm. Nurse bagi ubat bersihkan najis dan suruh get ready untuk bersalin. Masa tu takde la sakit sangat i.e. still manageable. Masih sempat balas pm-pm & whatsap untuk produk-produk PSK & Golden Horse. Pukul 3.30pm, Doktor start masukkan ubat & dalam pukul 4 baby dah keluar.
.
Nampak macam easy pissy je kan. Jom tengok macam mana nak apply TIGA TEKNIK MUDAHNYA BERSALIN

TEKNIK MONEY MAGNET
Sesiapa yang pernah ikut kelas Dr Azizan, mesti dapat bayangkan macam mana nak gunakan teknik ini. Mast ikuti kelas Dr Azizan  bulan November lepas dan cuba applikasikan teknik ini masa melahirkan anak ke-4.

Senang jer.. Cuma lelap mata dan bayangkan sahaja. Seawaktu melahirkan Maisarah Aisyah, bila Doktor masuk ubat, baru terasa sakit yag teramat dan nurse cakap baru 5cm. OMG…masa tu dah tak tahan sakit sangat & sempat juga berfikir, jauh lagi nak sampai 10cm. Masa ni, cuba setiap kali rasa sakit contraction, bayangkan jalan bawah tu terbuka bersama-sama pembaris juga. Cuba push dalam minda yang bukaan tu mengembang sedikit-sedikit tapi dengan pantas untuk capai target 10cm dekat pembaris tu. Teknik rangsangan ini sangat clear & cepat. Pastikan jaga teknik pernafasan juga masa ni. Teknik pernafasan Mast akan share kemudian.

TEKNIK BUNGA ROS
Teknik ini juga diapplikasikan semasa dah start rasa contraction. Setiap kali rasa kemut-kemut macam nak buang air besar, dalam minda, ikut pergerakan tu dan bayangkan sekuntum bunga ros sedang berkembang dengan gembiranya. Masa ni anda akan rasa macam gembira sangat & perasaan happy tu yang merangsang jalan bawah terbuka dengan lancarnya. Bak kata omputeh, “smoothly” 
Semakin segar, kembang dan wanginya bunga ros tu, semakin mudah jalan bawah terbuka. Kalo boleh, minda yang mengawal segala-galanya sehingga anda boleh terasa bau bunga ros tersebut. Dalam pada yang sama, pastikan teknik pernafasan dikawal juga bagi mengurangkan kesakitan & mengelakkan jalan keluar terkoyak.

TEKNIK LUPA INGATAN
Teknik ini perlu diapplikasikan sebelum bersalin. Secara kasarnya, jangan mengada-ngada sangat waktu mengandung i.e. asyik nak rehat & malas bergerak atau terlalu ikutkan sangat rasa lemah badan. Boleh aktif seperti biasa seolah-olah lupa yang kita tengah bawa perut. Satu perkara penting yang kena ingat, minda kita ang kawal fizikal kita.

DANISH ANIQ - Setiap hari berjalan kaki dengan laju selama 10 minit dari rumah ke ofis dan setiap hari balik rumah waktu lunch hour = 10 minit x 4 kali. Masa ni takde kereta & selalu je berlari kejar train / bas.

DARWISY ARIIQ – Boleh dikatakan setiap hari berjalan kaki dari KLCC ke Pavilion walaupun telah sarat 8 bulan

DANIYAL AQIL – Tak banyak berjalan sgt tapi banyak memerah minda sebab waktu ni tengah ambil exam ICAEW tapi result VOID sebab baby lahir waktu hari exam.

MAISARAH AISYAH – Terlalu busy dengan business PSK dan walaupun membawa perut, masih aktif cari market PSK dan conduct Beauty Workshop dari pagi sampai petang. Sesiapa berminat nak buat Beauty Workshop, boleh rodger Mast atau follow page PSK Skincare & Makeup atau www.pskmy.com

Kalo bakal ibu rasa bermanfaat dengan teknik ini, boleh cuba. Nanti Mas share pulak pasal teknik bernafas dan supplement apa yang bagi Mast terbaik untuk kekal cergas.

Tapi perlu ingat, apa-apa pun, ikut nasihat doctor & mungkin sesetengah orang ada ujian tertentu. Perlu ingat juga, setiap orang rezeki lain-lain dan proses melahirkan tak sama untuk setiap anak.   Alhamdulillah, untuk keempat-empat anak, Mast lalui dengan mudah walaupun sakit tu tak dapat dielakkan. Anak ke-5 tak tahu pulak macam mana Allah nak uji. Jangan asyik ghairah ikut pelbagai teknik tapi lupa kepada yang no.1. Banyakkan berdoa dan Amalkan ayat-ayat bagi memudahkan bersalin. In Sha Allah segalanya dipermudahkan.

Tip Ringkas Untuk Kulit Sihat

Darlings, Tak susah nak dapatkan kulit yang cantik & sihat dengan amalkan tiga langkah ringkas dengan Set Penjagaan Asas PSK setiap hari sebelum tidur.

     1. Buang kulit mati dengan Q10 Renewing Gel 3 kali seminggu
     2. Cuci muka setiap malam sebelum tido dengan PSK Amino Acid Cleansing Cream
     3. Rehat dan rawat muka sewaktu tidur dengan PSK Facial Night Jelly

Untuk keterangan lanjut, boleh lawat www.pskmy.com

#psk #pskskincare #fundamentalskincare #cleanser #facialnightjelly #scrub #nightreatment #facialtreatment

Thursday, 19 June 2014

Darwisy Ariiq First Time Bottle Feeding

Mummy is going to work soon. So, even I hate to do it, but I have no choice and have to do it. Let's watch out reaction when the first time I did it. I am a good boy.








Tuesday, 14 February 2012

Pengubat Rindu

It has been two weeks he left us..
Mummy & daddy miss everything about you..
Luckily you are not here when we are facing a difficult time..
Too much 'pancaroba kehidupan' we have to face..
Anyway, life must go on, we have to be strong..
Hopefully you will enjoy your new life..
Although we miss you so much, mummy pray to Allah that you won't miss us..
You are too small to have this feeling.. it is very very sick..
Ya Allah, please give me strength and show me the best way..
Counting days to see you..
When will we you see again?

Sunday, 12 February 2012

Moment of Transition

Struggle with studies after two failures..
Temporary off as a mother..
Busy at work without assistant..
Boss away for annual leave..
Husband being workaholic
House without joys..

Monday, 2 May 2011

Sedapnyer Apple

Hari-hari Anish tengok mummy makan apple. Tapi daddy tak suka makan apple. If mummy paksa daddy makan apple, mesti daddy buat muka pelik macam muka mummy terpaksa makan ubat.

Macam manalah agaknya rasa apple ni kan??? Anish nak cuba juga...



Errrmmm..sekali cuba memang sedap..bersungguh-sunguh Anish makan. Habis jugalah satu biji epal.. Kalo tak caya, jom tengok macam mana Anish makan apple...






Sedap kan??? Nak sikit tak??

Thursday, 30 December 2010

Boxing Day 2010

Hello..
My name is Muhammad Danish Aniq
I was born on 7th December 2010
Actually, my brith date supposed to be on 26th December 2010
My Atuk (Melaka) said, I have to wait until 27th December, so we can celebrate our birthday together.

However, I decided to come out earlier because:
1. My mummy do not have to walk on ice to work while I was still inside her tummy - it was too dangerous for us
2. My mummy can take maternity leave earlier and have a rest at home
3. I can watch my daddy taking his exams
4. My daddy could be independant by taking care my mummy without any assistant from my grandparents.
5. The most important thing, I can follow my Atuk & Wan shopping at Oxford Street on the Boxing Day

On the Boxing Day, I am the youngest person on the Oxford Street..
Mummy and Daddy did not shop anything for me..
That day was my first day facing with too many people..


At Croydon train station before heading to Oxford Street


With Atuk & Daddy in the tube


We are at the Oxford Street

Danish & Mummy waiting at the Starbuck

The next day, Wan, Atuk & daddy went to Westfield for shopping again but I stayed at home with mummy.. So, I proved to them that I'm strong enough for shopping.. So, they brought me out at Croydon town centre for shopping.. but there was still nothing for me.. I am waiting for mama to come to London..I want to go shopping with mama at Portsmouth.. I want to play with abang farihin

Saturday, 6 November 2010

Zaman Dolu-Dolu

Actually, I'm trying to edit video for Afiq but macam kekontangan idea..
Cari punya cari, folder by folder, suddenly, I found this video..
Our wedding inviation video..

Rindu jugak mase zaman single-single dulu..
Zaman pegi holiday together..
Zaman naik flight every month - ulang alik Dublin & London / Nottingham
Zaman Acap yang tak terurus..
Zaman berwebcam..
Zaman merajuk & bill phone melambung tinggi..
Zaman kaya & pembaziran :)

Sekarang ni dah lain dah our rutin..
Next year akan lagi lain..
Time flies so fast..
Any, syukur alhamdulillah, dengan segala kurniaan Allah..
May tomorrow will be better than yesterday..
Amin..


Thursday, 28 October 2010

When Midnight Without Him..

It almost 4.00 a.m.
I was awake since 2.00 a.m.
Ntah kenapa tak boleh tido.. Esok kat office sure letih..

Normally, every night, Mast akan bangun for a cup of milo and two pieces of biscuit..
Who will make it for me? Obviously Acap..
But this week, Acap dah tido macam normal people..
So, every night Mast kelaparan and keseorangan.. Minum milo kotak jerr sorang-sorang..
(Aku merinduimu.. ting tong..hehe)

Dah lama rasanya tak update blog, and baca blog orang..
Facebook pun sometimes jerr.. Sekarang ni seriously takde mood untuk beralam maya..
Too much things to do and too much things to think..
Too much pressure with current environment..
Especially masalah rumahtangga..
Not my rumahtangga but our rumahtangga..
Lepas satu, satu masalah yg timbul..
Rasanya ramai yang dah tahu & isu ni dah tersebar luas - UK & Malaysia
Ni semuanya berpunca dari dunia alam maya ni lah..
Ntah mane hilangnya rasionalism & professionalism..
Masing-masing ikut emosi..
Rasa tak sabar sangat nak hidup dalam rumahtangga sendiri..

Ni tak termasuk lagi health problem..
Dulu, people I hate and scare the most was doctor gigi..
Rasa nak tercabut jantung bila nampak van doctor gigi datang kat sekolah..
Now, I hate to see doctors and consultants.. Ade je masalah bagi diorang eventhough I don't have any problem..
Tak boleh ke enjoy the life and make the life easy..

Ntah ape lah yang bebel tengah-tengah malam ni..
Actually Mast lapar, boring & tak boleh tido..
Sepatutnya bangun buat tahajud mengadu pada Allah, tapi mast membebel sorang-sorang..
OK, muhasabah diri & mari solat subuh..

-End-

Tuesday, 31 August 2010

Rambutan oh Rambutan

Hari tu lepas tengok gambar K.Imah & Mak Kenit pegi dusun Mak Lang, macam teringin sangat nak makan rambutan dengan mangga kat dusun tu.. Two years ago, Mast pegi petik sendiri & panjat pokok sampai ke pucuk.. this year tengok gambar je lah..


Mast memang suka sangat makan rambutan muda.. Dulu nenek selalu marah coz tak sempat nak tunggu buah tu masak.. Arwah nenek busu rajin gaitkan rambutan utk ktorg..


Last week, mase Acap pegi Bayswater, Mast kirim beli rambutan dengan betik..biasanya makan yang dalam tin je.. Bila dia bawa balik, terkejut Ya Rabbi Mast tengok harga dia.. Nak makan pun telan air liur..macam makan duit jerr.. Terkejut tak harga rambutan utk 6 biji is GBP2.40???? Nak dekat RM25 kat Malaysia.. kat Malaysia, seikat pun boleh dapat RM5 jer. Kalo pokok belakang rumah tu, tak pandang langsung, sampai hitam buah atas pokok..


Rambutan from Thailand = GBP2.40


Harga betik kat sini pun boleh tahan gak.. satu biji nak dekat GBP7.00.. melampau betul!!!.. Bila Mast bagi tau mak, mak gelak je.. Mak cakap, kat belakang rumah, betik terbiar jerr.. burung jer yang makan..



Tak tahu lah betik ni from mane?? Knape lah mahal sangat?? Ade tak kat Malaysia sebiji betik harga almost RM30??

Lepas ni Mast nak start bercucuk tanamlah kat sini.. Tapi bila balik Malaysia nnt, confirm, tak pandang pun betik dgn rambutan..Kat sini ni tekak ni mengada2..

Saturday, 28 August 2010

Gardening 2011 @ GSR

Entry ni khas untuk Rapek.. confirm rindu zaman ni kan?
Last year 3 ladies with a man but this year 6 men with a lady..
Last year Rapek mando, this year, Mast yang jadi mando & camerawoman..

This time Khaliz join and ade 4 pekerja import..
Before story about this year activity, nak flash back activity last year dulu..


Last year punya hutan takde lah teruk macam this year..

Qina tukang sape, Rapek cabut pokok yang besar2, Mast & Zakiah tolong masukkan rumput2 dlm plastik..Ingat lagi, mase ni jumpa banyak siput.. gelliiii


Lepas abis keje, duduk rehat sambil minum tea & makan keropok ikan..

Then, praktis main golf..hehehe..kelakar lah... ehh, macam sama lah...


This year, before start gardening, the guys ni poyo main golf jugak lah.. Khaliz & Airil pegi New Addington, Mast & Acap pegi Wing Yip beli groceries.

Keje-keje started from this area.. Mr & Mrs Malik supply banyak sangat equipments.. barang kita yang dulu semua dah ditimpa rumput & hutan belantara..


Macam-macam khazanah jumpa.. Pagar rumah ni pun dah macam nak roboh kena panjat lalang..

Wow, Dr Airil pun joint skali.. tengoklah ape yg die pakai..baju Lacoste, kasut Bally, belt Fendi, wallet confirm LV.. takpelah, yg penting semangat buat keje...


Khaliz leads the guests buat keje.. Mast tengok Apis lagi banyak diri tegak macam tu dari buat keje since start tadi..hehehe..curi tulang ke??


Dah nampak terang kat area tu.. this time hard work jugak lah coz banyak duri & pokok besar2..


Tapi tak buang dalam plastik pun..Mr Malik cakap, bakar je.. diorang ni bukan bakar rumput tapi bakar surat khabar jer..minyak dah abis satu botol tapi api tak nyala jugak.. semuanya fail!!


Selesai sudah activity menebas belakang rumah.. this time tak boleh lah nak menjamu selera coz dalam bulan Ramadhan.. jap lagi boleh buka puasa.. arini Qina yang masak..
Alaa...cianyerrr..kaki Acapku luka terkena duri.. luka tak sampai 1cm, tapi kecoh je lebih...manja sangat...

Ok, inilah supervisor ari ni... tak buat keje pun, sekadar menyibukkan & menceriakan suasana.. Next year tak tahu lagi.. may be takde kot aktiviti macam ni.. Mast& Acap plan nak pindah rumah..Zakiah nak cari rumah.. Tak tau la kalo Khaliz nak stay dengan new comers (kalo ade lah).. Nanti dah takde family GSR..

Tuesday, 24 August 2010

Weekend Activities

Dah lame tak update blog.. Nak kata busy, takde la busy sgt.. tapi memang takde mood nak beralam maya ni.. Sorry la to those yang message kat facebook or email.. Bukan sombong taknak reply tapi malas yang teramat.. Sekarang ni Mast banyk abis kan masa catch up tgh drama series kat website TV3.. Epilog Syurga Cinta, best gak..hehehe...

Just nak update activities weekend with the ONE and ONLY my best friend.. sape lagi kalo tak Mr Acap tersayang.. Nanti kalo boring-boring or dah balik Malaysia nnt boleh baca balik..

1. Brighton

Mase ni kami pergi berdua je. Housemate yang lain tgh busy exam, kalo ajak pun confirm taknak. Lagi pun tak plan pun nak pegi. Train ticket pun beli on that day. GBP8.60 per person for return ticket. Journey lebih kurang 30 minutes from East Croydon Station.

Biasalah, kalo pergi berdua, gambar kena ambil sendirilah - tembamnyerr pipi Mast..


Mast lebih suka bergambar.. Tapi mase ni Mast dah nampak gemuk sikit kot..baby dalam perut pun ikut perangai ni.. bila scan asyik nak pandang camera je..siap lambai2 lagi..hehe

Tapi Acap perangai dia memang macam ni lah..Asyik makan jer..atas batu pun sepat tido..nak jadi mat saleh lah konon tu..nasib baik tak kena pijak dengan budak2 yg main kejar2...

Inilah pantai Brighton..tak cantik macam pantai kat Msia.. Lagi cantik Pantai Sungai Tuang kat Melaka yang banyak najis babi.. Pantai berbatu je, untuk buat refleksologi boleh lah.. Environment kat sana best jugak.. Pastu bila dah terasa agak tanned, we all lepak kat shopping mall. Tak ingat lah nama mall tu.

2. Farewell K.Nita @ K Eva's house

K.Nita dah nak balik Msia for good, so we all buat potluck kat rumah K.Eva. Khaliz tak join coz Monday tu dia ade exam. Banyak jugak lah makanan tapi mase tu Mast rasa makan tak kenyang. Ade roti john, ayam percik, nasi ayam, bihun goreng, potato salad, karipap, & macam-macam lah..

We all buat dadih strawbery & laici je mase tu, speciality Zakiah. tapi dapat sambutan jugak lah.. even simple, tapi lain dari yang lain tau..sedap & cantik..hehe

Bila join dengan family-family ni, banyak la budak2.. Ni gambar dengam Qistina, Herry, & Mika..cute-cute budak2 ni.. paling geram kat Qistina yang tembam tu..makan non-stop.

Inilah para wanita yang ade mase hari tu..Nak kenalkan pun ade yang tak ingat name. Tapi best sangat borak dengan K.Diana (yg paling skirt).. mulut bising macam K.Ina. semangat betul bercerita..

3. Sealife, London

Weekend tu (14/08/10) orang-orang Dublin turun Croydon, jalan-jalan cari makan.. Tengok diorang memborong makanan pun boleh jadi kenyang. The next day jalan-jalan kat London dengan Aizah, Kirk & Yusniza (baru je kenal ari tu).

Sempat jugak nak bergambar depan London Eye ni. Dulu ade gak gambar 2 orang kat sini before kahwin (3 years ago) - perut Mast dah nampak dah.

Ticket is GBP18.00 per person, but we got 2 for 1 and another free ticket. Nasib baiklah free, kalo tak rugi je.. tengoklah apa yang jadi jap lagi, tak berbaloi beratur panjang2 masa nak masuk. Overall, aquaria kat Msia dua kali lagi best kot.

Ikan-ikan sama je kot kat semua tempat. Bila tengok ikan pari ni rasa geram sangat. Kan best kalo boleh tangkap sekor buat pari bakar dgn air asam & masak asam pedas (letak lada hitam sikit & daun kesum).. sedapnyerrr.. terasa kecur air liur nak makan lauk yang best-best & ikan fresh. Kat sini ari-ari makan ayam jer.. boring!!


Jeng jeng jeng..tengoklah gambar Mast sebelum & selepas masuk.. inilah yang terjadi.. tak sampai separuh tour dalam akuarium tu, Mast dengan Aiza dah buat hal.. Both of tiba-tiba rasa mabuk yang teramat sangat.. First time Mast rasa macam tu since Mast pregnant.. tambah lagi dgn suara budak2 yg berlari-lari.. Mummy, pish pish!!! Masa tu Mast rasa nak campak je semua budak2 bagi jerung makan..dahsyat tak?? Memang rasa kaki tak jejak bumi & mata tak boleh buka langsung... kat tepi tu jugak Mast duduk tak hiraukan orang lain.
Memang tak enjoy la hari tu... Tapi mase nak pegi tu, Mast yang paling happy sgt & beriya-iya nak masuk.. kesian suami-suami kami, tak sempat nak tengok ikan, terpaksalah ikut kerenah isteri masing-masing

Next entry, Mast update lagi weekend activities, banyak gambar yang upload lagi. Lepas ni nak update blog Hj Jani lak. Mast ade entry khas buat Rapek gak nanti..

Wednesday, 21 July 2010

Gigi & Wana

Guest: Gigi & Wana
From: Kuala Lumpur, Malaysia
Period: July 2010 (tak ingat exact date)

Seperti biasa, kalo ade orang datang cuti dari Malaysia, Acap akan jadi pemandu pelancong..
Kalo datang London ni, mane lagi tempat nak pegi? Macam biasalah, London Eye, Parlimet, Tower Bridge, Buckingham Palace, Madame Tussaud, Emirates, shopping kat Oxford st.

Tapi Gigi ni pelik sikit, sangatlah tak independent.. Kalo dia datang sekali lagi, Mast rasa confirm tak lepas nak jalan sendiri. Hari-hari Acap kena teman. Kalo Acap tak kuar, dia pun tak kuar lah.
Nak jalan sendiri kat Croydon pun takut..hehehe
Mast tak banyak sangat spent mase dengan diorang..coz keje.. mase weekend je bawa diorang pegi Portsmouth, Purley Way & carboot (semangat betul diorang shopping kat carboot - kalo boleh nak sewa lori angkut barang). Plan asalnya lain. tapi ade sebab2 yg menghalang, so kena tukar plan.

Best jugak la shopping kat Portsmouth.. Mast takde la shopping banyak; 7 pairs shoes (Clarks) & 1 pair sandal (Hush Puppies), 5 tops & 1 pant (Next), 3 pairs kids shirt (GAP), 1 sunglass (Calvin Klien), 1 shawl & bracelet (Assesorize).. tak beli handbag pun :( tengah tunggu bag channel dari Acap..haha

Train ticket pun murah jer, 11pound per person, lebih murah dari guna rail card coz kitaorang beli group ticket. Ape lagi nak cite hah? Takde idea lah..Layan je lah gambar-gambar ni..


Kat Pintu masuk..tapi gambar ni ktorang ambik mase nak balik..still ramai orang event dah kul 7.00p.m.



Muka Acap yang masam coz tengah panas..lagi panas bila sunglass Rayban dia baru hilang..cian dierr..takpe, nanti Mast beli yang baru k..


Mast yang sentiasa happy bila dapat ice-cream & shopping :) The easiest way to make me smile..hehe

Lunch makan bihun goreng jer..sanwiches dah habis waktu dalam train..selalunya bila keluar confirm bawa bekal..tak makan yang best-best pun..nak saving..hehehe

Makan ice-cream pun share..sharing, caring, loving and the most important, saving..hehe

Best gak lah kat sini..banyak activities lain yang menarik selain shopping.. Sekrang ni Gigi & Acap tengah main lumba kapal.. tapi dua-dua punya kapal tak gerak.. membazir 2pound jerr..

Dah tak larat nak shopping lagi..sudah keletihan.. berehat sebentar dengan Nachos & drink yang tak ingat name dia (but buy 1 free 1) - memang saving gile-gile mase ni

Lupa lak nak kenalkan..inilah Wana & Gigi..mase ni Wana dah 6 bulan..banyak gak lah barang baby yang diorang borong..

Yang ni, loving couple yang sangat comot..pakai selipar jepun RM2 je..

Masa ni dah nak balik..dah dekat pukul 8.00p.m. tapi hari masih terang lagi..

Bila dah dapat sunglass baru, abangku senyum tak putus-putus. Mula-mula jual mahal, taknak beli apa-apa..Nak cari spec yang sama gak.. Nasib baik dapat yang berkenan dihati..hati pun senang
OK, dah abis cerita..nanti sambung cerita lain lak..